Συνέντευξη Κώστα Στάμου για τις Ταχυμεταφορές

-->
Μας βλέπουν οι συνάδελφοι και ανακουφίζονται. Αισθάνονται πως μπορεί και να αλλάξει κάτι
“Αν δεν υπήρχε ο συνδικαλισμός θα δουλεύαμε από την αυγή μέχρι τη δύση”. Αφοπλιστική η απάντηση του Κώστα Στάμου στο γιατί αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση του σωματείου. Το ΣΕΤΤΕΑ είναι κλαδικό σωματείο στις Εταιρείες Ταχυμεταφοράς και Ταχυδρόμησης του νομού Αττικής και απευθύνεται σε περίπου 10 χιλιάδες εργαζόμενους σε έναν χώρο όπου “πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχε ούτε υπόνοια συνδικαλισμού”. Το γεγονός αυτό “έφερε και την ασυδοσία των επιχειρήσεων”. Κάποια από τα παραδείγματα: Δεν πληρώνουν στην ώρα τους, δεν πληρώνουν υπερωρίες, δεν δίνουν αναλυτικά εκκαθαριστικά όπως προβλέπει ο νόμος.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ήρθε η έγκριση του καταστατικού και άρχισαν οι προσπάθειες του σωματείου. “Συμμετέχουμε στις απεργίες που προκηρύσσονται από ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, προχωράμε σε επί τόπου παρεμβάσεις στις διάφορες εταιρίες που καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία. Πετύχαμε και ανακλήσεις απολύσεων. Κυρίως όμως πετύχαμε μια αναθάρρυνση των εργαζόμενων. Πολλοί μας βλέπουν και ανακουφίζονται. Νιώθουν πως “να υπάρχουν κάποιοι, επιτέλους μπορεί να γίνει κάτι”...
Ο Κώστας είναι σαφής: “Η λύση των προβλημάτων μας δεν μπορεί να έρθει ατομικά αλλά μόνο μέσα από συλλογική πάλη. Γι' αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη πιο σκληρά. Μέσα από τη συνεχή και συνεπή δράση θα έρθει και η αύξηση των μελών του σωματείου. Αυτή τη στιγμή δεν εγγράφονται μαζικά διότι φοβούνται για τις θέσεις τους. Η φιλική όμως αντιμετώπισή τους μας δίνει ελπίδες να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά”.

Δημοφιλεις αναρτησεις