Εξι μνηστήρες για Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ

-->
Εξι μνηστήρες για Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
14/05/2008 09:06:45


Της Μαρίας Μόσχου

Έξι εταιρείες παραμένουν στην κούρσα της διεκδίκησης της θυγατρικής του ΕΛΤΑ, ΕΛΤΑ - Ταχυμεταφορές, από τις συνολικά 10 εταιρείες - κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Οι τέσσερις εταιρείες φέρονται να έχουν ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία μετά την αρχική αξιολόγηση του συμβούλου της κυβέρνησης που έχει αναλάβει το σχετικό διαγωνισμό.

Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 50% συν μία μετοχή της θυγατρικής των ΕΛΤΑ.

Αποχωρήσεις

Μεταξύ των αρχικών ενδιαφερομένων βρίσκονται οι αμερικανικές UPS και FedEx. τα αυστριακά ταχυδρομεία, τα γαλλικά ταχυδρομεία (Le Post), τα βελγικά ταχυδρομεία, τα ιταλικά Ταχυδρομεία , τα γερμανικά ταχυδρομεία (η DHL η οποία από τον Απρίλιο είχε προαναγγείλει το ενδιαφέρον της μέσω της DHL Express Ελλάς), τα ολλανδικά ταχυδρομεία (ΤΝΤ), η κοινοπραξία των εταιρειών Imperio (εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των logistics) με την Star Investments αλλά και η εταιρεία εγχώριας αγοράς ταχυμεταφορών ACS Courier.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός διαδικασίας φαίνεται ήδη να έχουν βρεθεί τέσσερις ενδιαφερόμενοι. Πρόκειται για:

• Τα γαλλικά ταχυδρομεία, που υπαναχώρησαν λόγω διαφωνιών στον τρόπο σύνδεσης της θυγατρικής των ΕΛΤΑ με την Interattica στην οποία ήδη συμμετέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική εταιρεία απέρριψε το αίτημα της διοίκησης των «ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές» με την Interattica και απέσυραν το ενδιαφέρον τους.
• Την ACS η οποία αναμένεται να αποκλειστεί από τη διαδικασία, καθώς δεν πληροί το απαιτούμενο μέγεθος κύκλου εργασιών που, όπως θα ορίζεται στην προκήρυξη, πρέπει να φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.
• Τα αυστριακά Ταχυδρομεία μετά από δικής τους απόφαση λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η εταιρεία στον τρόπο συμμετοχής σε αντίστοιχους διαγωνισμούς.
• Τα βελγικά ταχυδρομεία που δεν έχουν διεθνές δίκτυο.

Ρήτρα

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος από την αξιολόγηση αναμένεται να προκύψουν περίπου 3 υποψήφιοι που θα υπογράψουν ρήτρα εμπιστευτικότητας. Το ίδιος στέλεχος δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Η Rotchield που είναι ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρώσει το τελικό κείμενο της προκήρυξης έως τα τέλη Μαϊου.

Η εταιρεία «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ» κατέχει σήμερα, την 3η θέση στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών, καθώς προηγούνται η ACS Courier και η Γενική Ταχυδρομική. Φέτος η εταιρεία είναι κερδοφόρα για 6η συνεχή χρονιά και βασικός στόχος της είναι το 2010 να συγκαταλέγεται στις δυο πρώτες εταιρείες του κλάδου και να απαριθμεί 120 καταστήματα. Η εταιρεία έκλεισε το 2007 με κύκλο εργασιών 28 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας κερδοφορία 1,1 εκατ. ευρώ.

Αποτελέσματα

Υπερτριπλασιασμό στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων παρουσίασαν το 2007 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τα οποία διαμορφώθηκαν στο ποσό των 9,9 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 εκατ. ευρώ το 2006.

Ο κύκλος εργασιών το 2007 ανήλθε σε ενοποιημένο επίπεδο στα 574,4 εκατ. ευρώ έναντι 543,2 εκατ. ευρώ το 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 5,7%. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 552,5 εκατ. ευρώ από 523,4 εκατ. ευρώ το 2006, αυξημένος κατά 5,5%.
Πηγή:

Δημοφιλεις αναρτησεις