Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων στους Κούριερ

-->
Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων στους Κούριερ
Εκτύπωση
E-mail
09.01.08
Η προώθηση του ακραία νεοφιλελεύθερου Χατζηδάκη στο υπουργείο Μεταφορών σήμανε εκτός από τη γνωστή προσπάθειά του για ξεπούλημα της Ολυμπιακής την επίσπευση της «απελευθέρωσης» της ταχυδρομικής αγοράς στην Ελλάδα.Ενώ τυπικά αυτή η εξέλιξη έχει πάει για το 2013, η Ν.Δ. ήδη έχει ξεκινήσει διαγωνισμούς που θα δώσουν φιλέτα της ταχυδρόμησης στα ιδιωτικά ταχυδρομεία αφαιρώντας τα από τα ΕΛΤΑ.

Αυτό με τη σειρά του όξυνε τους ανταγωνισμούς μεταξύ των αφεντικών δημιουργώντας αστάθεια, καθώς καταστήματα-πρακτορεία άλλαξαν χέρια π.χ. ACS, SPEEDEX, στη Γενική Ταχυδρομική επεκτάθηκε το ωράριο, ενώ η INTERATTICA πουλήθηκε ήδη στα γαλλικά ταχυδρομεία.

Αυτή η εξέλιξη στο χώρο μας ήρθε να συνδεθεί με τις γενικότερες εξελίξεις και την επίθεση κυβέρνησης και ΣΕΒ στο ασφαλιστικό.
Έτσι η κινητικότητα-επίθεση των «από πάνω» έφερε αντιδράσεις στους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορικές εταιρείες, που σε ένα βαθμό εκφράστηκαν στην απεργία στις 12 Δεκέμβρη.

Κυρίως όμως έχουν εκφραστεί με τη δημιουργία εδώ και ένα χρόνο του κλαδικού σωματείου της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και τη δημιουργία επιτροπών σε χώρους δουλειάς, που οργάνωσαν αντιστάσεις στο προηγούμενο διάστημα ιδιαίτερα στα μεγάλα ιδιωτικά ταχυδρομεία ACS, SPEEDEX, Γεν. Ταχυδρομικές.

Ο συντονισμός αυτών των αντιστάσεων, η κοινή δράση με τα εταιρικά σωματεία εργαζομένων στις ταχυμεταφορές, ιδιαίτερα με το σωματείο εργαζομένων της ACS, καθώς και με τους συμβασιούχους των ΕΛΤΑ, και το άνοιγμα της συζήτησης για τον αγώνα των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές στην κοινωνία είναι τα βασικά καθήκοντα που αναδεικνύονται και αυτά θέλει να καλύψει η δημιουργία της ΕΚΕ (Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων) στις ταχυμεταφορές, εργατικό σχήμα που λειτουργεί στα πλαίσια του κλαδικού σωματείου της ΣΒΕΟΔ, η οποία οργανώνει συνέλευση-εκδήλωση για την αναγνώριση ειδικότητας και την εισαγωγή του επαγγέλματος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά στις 13 Γενάρη στο Πολυτεχνείο, αίθ. Γκίνη, στις 6 το απόγευμα.

Χρήστος Γιαμπουράνης

Δημοφιλεις αναρτησεις