ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ¨ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ¨

Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, λόγω των δυσμενών αλλαγών με το ασφαλιστικό και το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αλλά και της αδυναμίας της Γ.Σ.Ε.Ε. να διαπραγματευθεί, υπάρχει και η εντατικοποίηση της εργασίας.

Μια εντατικοποίηση που στον κλάδο της ταχυμεταφοράς μεταφράζεται σε συχνά ¨εργατικά ατυχήματα¨. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος μας , και με βάση τα στοιχεία του Ι.Κ.Α , είναι πρωταθλητής στα εργατικά ατυχήματα.

Τα δυο τελευταία περιστατικά, μέσα σε μια βδομάδα, μας δείχνουν γιατί οι οδηγοί δικύκλου (courier) πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου είχαμε δύο ατυχήματα συναδέλφων στις δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου μας.
Ο πρώτος μίνι καύσωνας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας που επιβάλλουν οι εργοδότες είχε ως αποτέλεσμα, να τραυματιστεί ο ένας συνάδερφος ο οποίος έπεσε πίσω από ένα ταξί και έκοψε το ένα του δάχτυλο, ενώ ο δεύτερος συνάδερφος δεν πρόσεξε στην βιασύνη του τον τροχονόμο και έπεσε σε προπορευόμενο μηχανάκι με αποτέλεσμα να βρεθεί με το κεφάλι κάτω από σταματημένο λεωφορείο. Έχει ένα σχίσιμο στο πρόσωπο και εγκαύματα στα χέρια.
Ευτυχώς δεν είχαμε θανατηφόρο ατύχημα.

Συνάδελφοι πρέπει να περιορίζεται η εργασία τις ημέρες του καύσωνα και να σταματάει όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από 38 βαθμούς.
Οι εταιρίες θα πρέπει να παρέχουν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας ώστε τα όποια ατυχήματα να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις για τους συναδέλφους.
Το υπουργείο εργασίας και οι εργοδότες έχουν μεγάλη ευθύνη που δεν εντάσσεται ο κλάδος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για αυτό πρέπει να ενημερώνεται το σωματείο για τέτοια περιστατικά ώστε να πιέζει άμεσα για την εφαρμογή συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας αλλά και την κατοχύρωση βαρέων και ανθυγιεινών στον κλάδο.

Δημοφιλεις αναρτησεις