UPS: Mía πολυεθνική εταιρεία που, ενώ έχει πολλά εκατομμύρια κέρδη, απολύει τους εργαζoμένους της στη Vallecas (Μαδρίτη)

ΠΡΩΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η UPS, αμερικάνικη πολυεθνική ταχυμεταφορών, έχει αρχίσει να απολύει τους εργαζομένους της στη Vallecas (Μαδρίτη) και έτσι είναι η πρώτη εταιρεία που εφαρμόζει τα νέα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν στις 18 Ιουνίου. Το έχει κάνει πονηρά, στις αρχές του καλοκαιριού, ελπίζοντας ότι η απάντηση στην επίθεσή τους θα ήταν ελάχιστη. Και δειλά, βάζοντας σεκιουριτάδες να δώσουν τις επιστολές με τις απολύσεις στους εργαζομένους. Μέχρι τώρα έχουν γίνει ήδη 18 απολύσεις.

Τα δύο τελευταία χρόνια, η UPS προσπάθησε τρεις φορές να προβεί σε μαζικές απολύσεις και να αλλάξει τους οικονομικούς και εργασιακούς όρους μέσα στην εταιρεία και επιχείρησε να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση που με τόσο κόπο καταφέραμε να υπογραφεί.

Μετά από μεγάλο αγώνα, οι δύο πρώτες προσπάθειες απολύσεων και τα αντίστοιχα νέα μέτρα της εταιρείας απορριφθήκαν από το υπουργείο εργασίας και την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, που αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για να γίνουν απολύσεις. Η διεύθυνση της UPS έκανε πίσω όταν ήταν έτοιμη να προωθήσει νέες αλλαγές ενάντια στους εργαζομένους, για να μην βρουν πάλι την αντίθεση των κρατικών φορέων.

Με αυτά τα προηγούμενα, και ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 η UPS είχε καθαρά κέρδη 1.378 εκατομμυρίων δολλαρίων, ένα 63% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, η εταιρεία εφαρμόζει αυτό που τώρα ονομάζουν «αντικειμενική ατομική απόλυση», με αποζημίωση 20 ημέρες για κάθε μέρα εργασίας.

Και το κάνουν χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα: «οι λόγοι των απολύσεων είναι οικονομικοί, οργανωτικοί και έχουν να κάνουν με την παραγωγή», επιχειρήματα που τους έχουν πει ήδη δύο φορές ότι δεν υφίστανται, δίνοντας το δίκαιο στους εργαζόμενους που αγωνιστήκαμε για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα!!

Τώρα, στηριζόμενη στα νέα μέτρα, η UPS προσπαθεί να κάνει αυτό που δε μπόρεσε να κάνει πριν, αφήνοντας στο δρόμο τους περίπου 100 εργαζόμενους που είμαστε τώρα στο παράρτημα της Vallecas (όπου πριν 2 χρόνια ήμασταν 200).

Με αυτό τον τρόπο, η διεύθυνση της UPS είναι η πρώτη που εφαρμόζει αυτό που πολλές εταιρείες θέλουν να εφαρμόσουν το Σεπτέμβρη, με τα νέα αντεργατικά μέτρα, απολύοντας πιο εύκολα και φθηνά. Θέλουν να αντικαταστήσουν τους μόνιμους και με δικαιώματα εργαζομένους με επισφαλείς εργαζόμενους, που θα δουλεύουν για λιγότερα χρήματα και με λιγότερα δικαιώματα. Θέλουν επίσης να είναι υποταγμένοι εργαζόμενοι. Αυτός είναι ο σκοπός των νέων μέτρων: να έχουν οι τραπεζίτες και οι πολυεθνικές όλο και περισσότερα κέρδη!

Είναι πολλοί οι λόγοι, λοιπόν, για να κατεβούμε στη γενική απεργία της 29 Σεπτέμβρη, η οποία θα έπρεπε να είχε κηρυχτεί πολύ νωρίτερα. Είναι πολλοί οι λόγοι επίσης για να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, μέχρι να ρίξουμε τα μέτρα.

Οι εργαζόμενοι της UPS Vallecas απευθυνόμαστε σε όλους εσάς για να καταγγείλουμε αυτή την κατάσταση και να ζητήσουμε ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΑΣ.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

Επιτροπή Εργαζομένων της εταιρείας UPS στη Vallecas

25/8/20

Δημοφιλεις αναρτησεις