ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ UPS

  Στις 13 Απρίλη η UPS ανακοίνωσε στις εταιρείες Southpack και Northpack, οι οποίες ήταν οι αποκλειστικοί εργολάβοι της διανομής των αποστολών της, ότι σε ένα μήνα θα διακόψει την συνεργασία τους και ξεκινάει συνεργασία με τέσσερις άλλες εταιρείες με αποτέλεσμα οι  δύο πρώτες με 120 εργαζόμενους προσωπικό να μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας. Επίσης η UPS ανακοίνωσε ότι οι νέοι εργολάβοι που θα αναλάμβαναν την διανομή θα είναι οι XP COURIER, CENTER COURIER καθώς και δύο εταιρείες που συστήθηκαν από τρεις πρώην εργαζόμενους της Νοrthpack και Southpack και  θα είχαν αποκλειστικό συνεργάτη την UPS. Οι εργολάβοι πρώην και επόμενοι και κυρίως η UPS αξίωσαν από τους εργαζόμενους που ήθελαν να πιάσουν δουλειά στις νέες εταιρείες να υπογράψουν συμβάσεις που δεν θα αναγνώριζαν την προϋπηρεσία, τις ειδικότητες αλλά ούτε και τον μισθό τους καθώς επίσης και τα βαρέα ένσημα που είχαν οι οδηγοί αυτοκινήτων.
  Η στόχευση της UPS ήταν να ρίξει τα μεροκάματα και να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων ώστε να αυξήσει τα κέρδη της καθώς η τιμή στους νέους εργολάβους είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους συνεργάτες της. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν, ήρθαν σε επαφή με το σωματείο και οργανώθηκε μια συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας όπου αποφασίστηκε 4ωρη στάση εργασίας και αποκλεισμός της UPS στις 2/5. Στην συνέχεια υλοποιώντας αυτή την απόφαση συνεδρίασε το Δ.Σ του ΣΕΤΤΕΑ και αποφάσισε την κήρυξη αυτής της στάσης.
 Στις 2/5 πραγματοποιήθηκε αυτός ο αποκλεισμός στις εγκαταστάσεις της UPS στο Κορωπί. Από τις 10.00 πμ έως και τις 14.00 η εταιρεία παρέμεινε αποκλεισμένη από το ΣΕΤΤΕΑ αλλά κυρίως από τους εργαζόμενους οι οποίοι πήραν μέρος μαζικά στην στάση εργασίας. Στα πλαίσια αυτής της κινητοποίησης  οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και εξέλεξαν δύο τριμελείς επιτροπές εργαζομένων, μία για την Northpack και μία για την Southpack, οι οποίες θα τους εκπροσωπούσαν μαζί με το σωματείο στις διαπραγματεύσεις με την UPS και τους εργολάβους της.
  Η γενική συνέλευση αποφάσισε ότι
  • 1)      δεν θα υπογράψουν συμβάσεις με μικρότερο μισθό από αυτό που λάμβαναν
  • 2)      τα βαρέα ένσημα για τους οδηγούς αυτοκινήτων είναι αδιαπραγμάτευτα
  • 3)      διεκδικούν συμβάσεις με συνέχιση της υπηρεσίας για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην UPS
  • 4)      διεκδικούν αποζημιώσεις  για αυτούς που θα ήθελαν να αποχωρήσουν.
Επίσης αποφάσισαν την συμμετοχή τους στην απεργία και διαδήλωση που είχε οργανωθεί για τις 11/5.
   Η αγωνιστικότητα των εργαζομένων θορύβησε τόσο την εταιρεία όσο και τους παρατρεχάμενούς της με αποτέλεσμα η UPS να στείλει τους εργολάβους της να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις σωματείου και επιτροπών. Ο πραγματικός ρόλος της UPS αποκαλύφθηκε την ημέρα της απεργίας που έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό, τρομοκρατώντας  τους εργαζομένους ότι όποιος απεργήσει δεν θα προσληφθεί πουθενά στην ταχυδρομική αγορά. Παρ’ όλα αυτά για πρώτη φορά ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων κατέβηκε σε απεργία προκαλώντας σοκ στην εταιρεία.
  Η UPS κορύφωσε τις πιέσεις της την Παρασκευή 13/5 όπου απαιτούσε από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν και να εκδώσουν κάρτα ανεργίας σαν προϋπόθεση για να προσληφθούν στις νέες εταιρείες, ώστε να επωφεληθεί και από τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ. Δυστυχώς ένα κομμάτι εργαζομένων κάτω από αυτή την πίεση εκβιάστηκε σε παραίτηση για να συνεχίσει να εργάζεται με αποτέλεσμα σήμερα η UPS και οι εργολάβοι της να κλέβουν το ελληνικό δημόσιο λαμβάνοντας παράνομα τις επιδοτήσεις του κράτους. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα έχαναν όλα τα δικαιώματα που είχαν λόγω της πολυετούς εργασίας τους. Παρ’ όλα αυτά ένα σημαντικό κομμάτι εργαζομένων άντεξε αυτή την πίεση, γύρισε την πλάτη στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τις παρανομίες της UPS και αρνήθηκε να υπογράψει παραίτηση περιφρουρώντας έτσι τα δικαιώματά του. Τόσο οι συνάδελφοι που παραιτήθηκαν όσο και αυτοί που δεν παραιτήθηκαν από τον προηγούμενο εργολάβο και συνέχισαν να εργάζονται στην UPS, εξασφάλισαν συμβάσεις με τον ίδιο μισθό και με τα ίδια ένσημα και στις περισσότερες περιπτώσεις στα ίδια δρομολόγια. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των αντιστάσεων και του αγώνα που αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και από το σωματείο.
  Όσον αφορά τους προηγούμενους εργολάβους Παντελή Λυμπεράκη και τη σύζυγό του Παναγιώτα Μαρκετάκη, ιδιοκτήτες της Northpack και Southpack, προκειμένου να βοηθήσουν την UPS και τους νέους εργολάβους να προσλάβουν τους εργαζόμενους χωρίς τα δικαιώματά τους, ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει μεταβίβαση έργου και ότι οι εταιρείες τους θα συνεχίσουν να απασχολούν κανονικά το προσωπικό τους. Ο στόχος τους ήταν οι νέοι εργοδότες να μην επωμιστούν την συνέχιση της υπηρεσίας των συναδέλφων και οι ίδιοι να γλυτώσουν τις αποζημιώσεις ελπίζοντας στην παραίτηση των εργαζομένων κάτω από την πίεση ενός αβέβαιου μέλλοντος σε μία εταιρεία που θα έμενε άμεσα χωρίς αντικείμενο. Οι επιτροπές εργαζομένων μαζί με το σωματείο προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηλιούπολης η οποία απεφάνθη ότι εφόσον οι νέοι εργολάβοι δεν αναγνώρισαν την συνέχιση της υπηρεσίας πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις στο προσωπικό ανεξάρτητα αν έχουν συμφωνήσει να εργαστούν στους νέους εργοδότες ή όχι. Ο Λυμπεράκης και η Μαρκετάκη προφασιζόμενοι την μη καταβολή τιμολογίου ύψους 160.000 ευρώ από την UPS προχώρησαν σε αίτηση πτώχευσης στις 3/6 ώστε να γλιτώσουν από την υποχρέωση για καταβολή αποζημιώσεων.
  Οι εργοδότες προσπαθούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό για αυτούς τρόπο τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας χτυπώντας τους μισθούς μας, τα δικαιώματά μας, την ίδια μας την αξιοπρέπεια και κλέβοντας το κράτος, στην συγκεκριμένη περίπτωση τον ΟΑΕΔ. Από την άλλη όμως αποδεικνύεται ότι οι αντιστάσεις των εργαζομένων έχουν αποτέλεσμα καθώς σε αυτή την περίπτωση απεφεύχθη η μείωση μισθού και η ακύρωση των βαρέων ενσήμων, πράγμα καθόλου αυτονόητο στις μέρες μας.
  Από εδώ και πέρα θα χρειαστεί να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα αυτών που συνεχίζουν να εργάζονται στην UPS αλλά και η καταβολή των αποζημιώσεων. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα είναι τόσο οι κινηματικές όσο και οι νομικές κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Δημοφιλεις αναρτησεις