ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
(Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α)

ΑΘΗΝΑ 28/11/2010
Αρ. απόφασης πρωτοδικείου 6295/2008
ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ 7 ΠΛ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Τ.Κ 10446 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ / ΦΑΞ 2110113757
e – mail: mailtosettea@yahoo.gr
www.settea.blogspot.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι, το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α κατέθεσε στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), την πρόταση / σχέδιο για την πρώτη κλαδική σύμβαση εργασίας στον κλάδο ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 31/01/2010.
Η κατάθεση της κλαδικής σύμβασης από το σωματείο μας έγινε γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε πως οι συνθήκες στον κλάδο μας είναι υπερώριμες για να υπογραφεί σύμβαση.
Η πεποίθήση μας αυτή βασιζόταν και βασίζεται σε τρεις λόγους , πρώτον την κερδοφορία των εταιρειών ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς ακόμα και μέσα στην «κρίση» , δεύτερον από την εφαρμογή θεσμικού πλαισίου που θα αφορά τα franchise και τις ειδικότητες στον κλάδο μας , πολύ περισσότερο τώρα που oi εταιρείες ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς εμφανίζονται να διεκδικούν κομμάτι της πίτας των ΕΛ.ΤΑ ταχυμεταφορές όσο και των ΕΛ.ΤΑ σε συνθήκες απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς , τρίτον στο ικανοποιητικό βαθμό συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου σε πανελλαδικό επίπεδο, λαμβάνοντας
υπ’ όψιν πάντα την κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος , που οφείλεται στα ξεπουλήματα που η «ηγεσίες» του έχουν διαπράξει.
Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η πλευρά των εργοδοτών εκπροσωπείται από την Πανελλήνια Ένωση Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων (Π.Ε.Τ.Ε), με την οποία η Ο.Ι.Υ.Ε υπογράφει την σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών που αφορά και τον κλάδο μας.
Το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους εργοδότες στον κλάδο μας , μετά την κατάθεση της κλαδικής σύμβασης εργασίας στον Οργανισμό ΜΕσολάβησης Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ) από την Ο.Ι.Υ.Ε στις 23/04/2010, απάντησαν στην πρόσκληση αυτή, εγγράφως στις 27/04/2010, πως δεν έχει αρμοδιότητα να έρθει στη συζήτηση που αφορά την εν’ λόγο σύμβαση γιατί έχει περιπέσει από τον Μάιο του 2008 σε αδράνεια!!!.
Η Ο.Ι.Υ.Ε για λόγους που δεν γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, δεν μας ενημέρωσε ούτε επίσημα(ταχυδρομική αλληλογραφία), ούτε ανεπίσημα(φαξ, e-mail , προφορικά) παρόλο που συνεχώς το σωματείο ρωτούσε για την πορεία της σύμβασης, καταλήγοντας να το μάθουμε από τρίτους και το επιβεβαιώσαμε με τον δικηγόρο του σωματείου μας.
Από την Ο.Ι.Υ.Ε θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, καθώς από δικούς της χειρισμούς εξαρτιούνται η συνθήκες εργασίας και οι μισθοί χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όπως και στον κλάδο μας.
Οι χειρισμοί της Ο.Ι.Υ.Ε σε σχέση με την σύμβαση του κλάδου μας, είναι μια ακόμα περίπτωση που βοηθά στην απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης που οφείλεται στην δικαιολογημένη κρίση εμπιστοσύνης που δείχνουν οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα.
Το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α στα δυο χρόνια δράσης του στάθηκε μαχητικά απέναντι στην εργοδοσία , παλεύοντας ταυτόχρονα ενάντια στις γραφειοκρατικές λογικές που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι έντεκα ανακλήσεις απολύσεων, επιτυχημένες παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας του κλάδου μας που δεν τηρούσαν οι εργοδότες την σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως και παρεμβάσεις σε περιπτώσεις αλλαγής ιδιοκτησίας franchise/καταστημάτων προκειμένου να εξασφαλιστούν και να συνεχιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, επίσης οι είκοσι αποκλεισμοί καταστημάτων , η ενεργός συμμετοχή στο εργατικό κίνημα κ.α.
Συνέπεια και συνέχεια αυτής της λογικής είναι και η κατάθεση-υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας η οποία πέρασε με την σύμφωνη γνώμη όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου έκτός από ενός.
Η Ο.Ι.Υ.Ε είναι εκτεθειμένη απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου τόσο ηθικά όσο και νομικά με τους χειρισμούς που πραγματοποίησε σε ότι αφορά την κλαδική σύμβαση εργασίας.
Καλούμε την Ο.Ι.Υ.Ε να προχωρήσει μονομερώς στον Ο.ΜΕ.Δ την σύμβαση του κλάδου μας , ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ, καταγγέλλουμε το γεγονός ότι από τις 27/04/2010 δεν πραγματοποίησε την παραπάνω διαδικασία, αλλά ούτε και μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τις προθέσεις των εργοδοτών .
ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ , ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ, ΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Ι.Υ.Ε ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ – ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α

Δημοφιλεις αναρτησεις