ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ SPEEDEX TOY ΦΟΥΡΛΗ ;


  Ο Υ Τ Ε  Ν Α  Τ Ο   Σ Κ Ε Φ Τ Ε Σ Τ Ε ! (No2)


         Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες
  Στις 4 Δεκέμβρη κυκλοφορήσαμε μια προκήρυξη η οποία μοιράστηκε κυρίως στους χώρους της μητρικής SPEEDEX η οποία επιχειρούσε να απαντήσει στους παραλογισμούς , στα ψέματα και στους εκβιασμούς που ο όμιλος Φουρλή έθετε στους εργαζόμενους συναδέλφους στη μητρική SPEEDEX. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η επίθεση εκδηλώθηκε στις 21/11/12 όταν ο θίασος Αγοράνου – Γιαννίκη απαίτησε 50 απολύσεις από τα τέλη Νοέμβρη έως και τους πρώτους μήνες του 2013. Το ΣΕΤΤΕΑ όπως και τότε έτσι και σήμερα έθεσε ζήτημα ότι δεν περνάνε απολύσεις αλλά δεν περνάνε και μειώσεις στη μισθοδοσία. Τα γνωστά παπαγαλάκια του Φουρλή που βεβαίως δεν εξαντλούνται στο δίδυμο Αγοράνου – Γιαννίκη , έσπευσαν να μας διορθώσουν ότι δεν πρόκειται για 50 απολύσεις ούτε βεβαίως και για μειώσεις μισθοδοσίας.

Μεσολάβησαν δυόμισι μήνες από τότε και η SPEEDEX φοβούμενη κυρίως τις αντιδράσεις των ίδιων των εργαζομένων της εταιρείας , σε μητρική και πρακτορεία , ανασκουμπώθηκε και έκανε δύο πράγματα.

Πρώτον εξήγγειλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου καταβάλλοντας την αποζημίωση σε μετρητά και ένα μισθό μπόνους, υπενθυμίζουμε- σε συνθήκες κρίσης και μειωμένου τζίρου - και με εκτιμήσεις οι οποίες έφταναν ότι θα ακολουθούσαν έως και 25-30 εργαζόμενοι. Η SPEEDEX δηλαδή πίστευε ότι θα εξαγόραζε συνειδήσεις δεκάδων εργαζόμενων προκειμένου να δείξει ότι δεν είναι σκληρός εργοδότης, αλλά ότι βρίσκει λύσεις κοντά στις ανάγκες των υπαλλήλων της, με δεδομένο πάντα ότι λειτουργεί σε συνθήκες κρίσης και μειωμένου τζίρου. Ποιά (;) η SPEEDEX του ομίλου Φουρλή ο οποίος μερικές μέρες πριν από `κείνη την περίοδο που συζητάμε, είχε πραγματοποιήσει μειώσεις και αργότερα απολύσεις στους 4ωρους κατά βάση εργαζόμενους στα ΙΚΕΑ. Ο Φουρλής και όχι μόνο αυτός αλλά όλοι οι καπιταλιστές αξιοποιούν την κρίση, τα μνημόνια και την κάλυψη που τους παρέχει η κυβέρνηση, ώστε να χρησιμοποιούν το άλλοθι των υποτιθέμενων μειωμένων τζίρων σαν λάστιχο, το τραβάνε τόσο όσο αντέχει ώστε να μη σπάσει από τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Τις εθελούσιες ακολούθησαν μόνο 7 άτομα και έτσι αυτή η προσπάθεια απέτυχε . 
  Δεύτερον ο όμιλος Φουρλή επιχείρησε να αποπροσανατολίσει και να τραβήξει την προσοχή από τη SPEEDEX πάνω σε άλλες σημαντικές, πλην όμως επιμέρους μάχες που συνέβαιναν εκείνη την ίδια περίοδο στον κλάδο μας. Και σ `αυτό το ΣΕΤΤΕΑ δε τσίμπησε, κάνοντας τις επιλογές του. Κι έτσι κι αυτή η προσπάθεια απέτυχε. 
  Αφού λοιπόν αυτά απέτυχαν, έπρεπε να επιστρατευθούν νέες απειλές και καινούργια παραποίηση της πραγματικότητας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της μισθοδοσίας και των απολύσεων. Έτσι ο θίασος Αγοράνου – Γιαννίκη άρχισε τις επίσημες ¨ενημερώσεις¨ στους εργαζόμενους της μητρικής SPEEDEX. Συγκεκριμένα στις 23/01/13 σε σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι «…η εταιρεία μας, λόγω της οικονομικής κρίσης , τα τελευταία δύο έτη έχει υποστεί σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 20% περίπου και συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της από 33 εκ. ευρώ που ήταν το έτος 2010, για το έτος 2012 η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει στα 27 εκ. ευρώ, και οι ζημιές σε περίπου 1,4 εκ. ευρώ …» και επίσης ότι «…ο άμεσος περιορισμός και του μισθολογικού κόστους αποτελεί πλέον μονόδρομο για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας…». 

Παραποίηση πρώτη : οι τζίροι και τα κέρδη της εταιρείας μετριούνται από το 2010 έως σήμερα κι όχι μια δεκαετία πριν, όπου η SPEEDEX σαν τρίτη εταιρεία στον κλάδο μας πραγματοποιούσε τζίρους κοντά στα 40 εκ. ευρώ το χρόνο, με τα αντίστοιχα κέρδη. Επίσης η SPEEDEX παρουσιάζεται σαν καλαμιά στον κάμπο μες στην κρίση, ενώ στην πραγματικότητα είναι μέλος του ομίλου Φουρλή ο οποίος δήλωσε στην εφορία κέρδη σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για την περίοδο `05 -`11 ! 

Παραποίηση δεύτερη : Σ `αυτή την ανακοίνωση δεν υπάρχει λέξη για τα κέρδη που έβγαλε η SPEEDEX από την ανάπτυξη του δικτύου franchise απ `το 2007, την αύξηση της προμήθειας που επέβαλε στους πράκτορες, που με τη σειρά της έφερε το ξεζούμισμα των εργαζομένων που δουλεύουν στα πρακτορεία της εταιρείας, όπως επίσης το γεγονός ότι διατηρεί μια σειρά από εξωτερικούς συνεργάτες όπως κομματάδες αλλά και εταιρείες courier όπως ο ¨ΑΙΟΛΟΣ¨ που προφανώς δεν είναι ανάμεσα σ `αυτά που η εταιρεία σκέφτεται να περικόψει. 

Παραποίηση τρίτη : Ο θίασος Αγοράνου – Γιαννίκη και των παρατρεχάμενών τους, πουθενά δε μας λέει ποια είναι η δική τους συνεισφορά στον ¨άμεσο περιορισμό του μισθολογικού κόστους¨. Προστατευόμενοι πίσω από γελοίες δικαιολογίες του τύπου ότι οι μισθοί που οι ίδιοι απολαμβάνουν είναι προσωπικά δεδομένα και δε μπορούν να δημοσιευθούν. 

  Συναδέλφισσες συνάδελφοι, εργαζόμενοι στη μητρική SPEEDEX, για να τους αναγκάσουμε να ¨σκεφτούν¨ να βάλουν χέρι στα δικά τους προνόμια πρέπει να δράσουμε όπως δράσαμε το καλοκαίρι στις 20/07/12 που αποκλείσαμε το HUB της ACS και υποχρεώσαμε την εταιρεία να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση που κρατάει τους μισθούς σε υψηλά επίπεδα και αναγνωρίζει 17 ειδικότητες. Παράλληλα στη Γενική Ταχυδρομική με τη δράση του επιχειρησιακού σωματείου η εταιρεία παρέμεινε ανοιχτή , εξασφαλίστηκε η μισθοδοσία των εργαζομένων και έχει ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Όλες αυτές τις μάχες το ΣΕΤΤΕΑ τις στήριξε. Όπως επίσης και μια σειρά ανακλήσεων μείωσης μισθοδοσίας σε franchise και μικρότερες εταιρείες όπου οι εργοδότες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Όλα αυτά είναι δυνατότητες που πρέπει να τις αναδείξουμε και αυτό θα κάνουμε και τώρα, στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι στη μητρική SPEEDEX. 
Πολύ περισσότερο τώρα που οι εργοδότες του κλάδου μας προσπαθούν εντελώς απροκάλυπτα και τη δουλειά απ `το δημόσιο Ταχυδρομείο να πάρουν και μισθούς 500 ευρώ για μας επιφυλάσσουν. Καλούμε σε 4ωρη κλαδική στάση εργασίας συμπαραστεκόμενοι έτσι στον αγώνα των συναδέλφων στη μητρική SPEEDEX και προτείνουμε στο επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων να καλέσει γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστούν απ` το σύνολο των εργαζομένων και έτσι να στηριχθούν καλύτερα οι επόμενες αντιδράσεις στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης.


     Με απεργιακούς αγώνες , με αποκλεισμούς στους χώρους δουλείας και με σύμμαχό μας την κοινωνία θα τους σταματήσουμε !

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗ SPEEDEX
ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ


Δημοφιλεις αναρτησεις