ONEX ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ



      Η Onex και η θυγατρική της Skycom παίρνουν εδώ και ένα διάστημα κομμάτι της δουλειάς των ΕΛΤΑ και των ΕΛΤΑ courier, μέσω του συστήματος της ενοικίασης εργασίας. Η ενοικιαζόμενη εργασία στα ΕΛΤΑ είναι μια πρακτική που τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ¨υποβάθμιση¨ των υπηρεσιών και της ¨μείωσης¨ της κερδοφορίας της εταιρείας , έχουν οδηγήσει στο ξεδόντιασμα του οργανισμού απ` τη μια και στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα από την άλλη. Η  ισορροπία μεταξύ του μόνιμου προσωπικού και των ενοικιαζόμενων συναδέλφων ισοσκελίζεται μήνα με το μήνα μιας και οι μόνιμοι μειώνονται και οι ενοικιαζόμενοι αυξάνονται. Βέβαια μπορεί ο αριθμός τους να αυξάνεται αλλά τα δικαιώματα τους και οι εργασιακές συνθήκες υποβαθμίζονται και απαξιώνονται με σταθερούς ρυθμούς και βάση σχεδίου.
     Απ` τη μια λοιπόν προσπαθούν να τεμαχίσουν και να ξεπουλήσουν τα ΕΛΤΑ και απ` την άλλη πριμοδοτούν ιδιωτικά κεφάλαια σαν της Onex-Skycom. Αξί ζει να σημειωθεί πως υπάρχει συνευθύνη της φιλοκυβερνητικής συνδικαλιστικής πλειοψηφίας μέσα στην ΠΟΣΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών), η οποία έχει βάλει πλάτη στο διαχωρισμό μεταξύ μόνιμων και ενοικιαζόμενων και στην γενικότερη απαξίωση του φορέα. Στο εργασιακό καθεστώς της Onex περιλαμβάνονται διαδοχικές συμβάσεις που κυμαίνονται από ένας έως και δώδεκα μήνες (χωρίς φυσικά να μονιμοποιούνται οι συνάδελφοι), παράνομες αλλαγές ειδικοτήτων και μηνύσεις για εκφοβισμό των συναδέλφων. Είναι τόσο χαμηλά τα μεροκάματα στην Onex-Skycom που δεν υπολείπονται μόνο απ` αυτά στα ΕΛΤΑ, αλλά ακόμη και από συναδέλφους που δουλεύουν σε ιδιωτικά ταχυδρομεία. Τέτοιο παράδειγμα είναι και οι συνάδελφοι που εργάζονται στις αυθημερόν κινήσεις της Eurobank, όπου όσοι ανήκουν στην Skycom αμοίβονται με 500 ευρώ ενώ ταυτόχρονα όσοι απασχολούνται μέσω των ACS και Speedex παίρνουν πάνω από 1000 ευρώ, με βάση τις επιχειρησιακές τους συμβάσεις.  
    Παρά την εργοδοτική αυθαιρεσία  και παρά τις πρακτικές αυτές, υπάρχουν παραδείγματα αντίστασης που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ακόμη δύο συνάδελφοι που απασχολούνταν από την Onex και βίωσαν από πρώτο χέρι την τρομοκρατία της εταιρείας. Συγκεκριμένα οι συνάδελφοι Λεοντίτσης Νίκος και Μαρκεσίνη Στεφανία δουλεύαν στα Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ για λογαριασμό της Onex δουλεύοντας υπερωριακά ή ακόμη και εκτός έδρας. Όταν λοιπόν ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, η εταιρεία προχώρησε σε απειλές , με τελικά αντίποινα να τους τρέχει στα δικαστήρια μέχρι και σήμερα. Ο ένας συνάδελφος έχει δικαιωθεί πρωτόδικα ενώ σύντομα περιμένουμε και την δικαίωση της δεύτερης συναδέλφου. Ο αγώνας των συναδέλφων μας που καταφέρνουν και αντιστέκονται απέναντι στα ¨θηρία¨ είναι αγώνας όλων μας . Είναι αγώνας που μας αφορά και θα δικαιωθεί.


  •       Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ONEX ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ
  •      ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠ` ΤΑ ΕΛΤΑ
  •       ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
  •       ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  •       ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Δημοφιλεις αναρτησεις