ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΑΗ, ΜΕΡΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

    Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
.    Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
    Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
    Το χρέος που έχουμε απέναντι στους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την μέρα για κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα,είναι να αγωνιστούμε   ενάντια στις βάρβαρες και αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων που τα τελευταία  χρόνια έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε οικονομική και κοινωνική εξουθένωση, και έχουν επιφέρει μεγάλο χτύπημα στα κεκτημένα δικαιώματα του εργατικού κινήματος 
     Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
  •     Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών νόμων που επέβαλαν τα μνημόνια
  •    Κλαδικές συμβάσεις
  •    Θεσμοθέτηση του Francaise-πράκτορα στην ταχυμεταφορά ταχυδρόμηση
  •    Βαρέα ανθυγιεινά στους οδηγούς  δικύκλου 

    Καλούμε  όλους τους εργαζομένους του κλάδου να συμμετέχουν με το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α. στην 
24ωρη Γενική Απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τη Δευτέρα 1 Μαΐου  11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.


Δημοφιλεις αναρτησεις