ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ


Ανακοίνωση                              ΑΘΗΝΑ 26-1-2023

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σχετικά με την αναβολή της συνέλευσης τις 22/01/23 λόγω προσωρινής διαταγής περί αναστολής της, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Η θητεία της Διοίκησης του σωματείου μας έληξε στις 31/12/21. Δεδομένου ότι δεν ανανεώθηκε η παράταση της θητείας μετά το 2021 (λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του covid-19), στις θητείες των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα (μεταξύ των οποίων και το ΣΕΤΤΕΑ) αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο πρωτοδικείο για ορισμό προσωρινής διοίκησης.

Προκειμένου το σωματείο να μην μείνει χωρίς νόμιμη διοίκηση και για να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του σωματείου, προσφύγαμε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2022 στο πρωτοδικείο. Η προσφυγή μας ορίστηκε να εκδικαστεί στις 9 Μάη. Νωρίτερα είχε βγει προσωρινή διαταγή που μας επέτρεπε να συσταθούμε σε σώμα και αναμέναμε πλέον την απόφαση που θα μας έδινε την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αρχαιρεσίες.

Προφανώς η προσφυγή μας στο πρωτοδικείο στεναχώρησε κάποιους, οι οποίοι τα τελευταία 3 χρόνια έδωσαν τα ρέστα τους ώστε να πληγεί η αξιοπιστία του σωματείου μας και να καταστεί ανενεργό.

Είναι ενδεικτικές πολλές αναρτήσεις και σχόλια σε αμφιβόλου προέλευσης και συμφερόντων σελίδα στο facebook, δημιουργημένη από συγκεκριμένους ανθρώπους - κάποιοι εκ των οποίων δυστυχώς είναι μέλη του σωματείου μας - όπου γίνεται προσπάθεια προβοκάτσιας κατά της δράσης του σωματείου μας και κατά συγκεκριμένων συναδέλφων του ΔΣ, επιδιώκοντας τον διχασμό και την διάσπαση. Σε πολλές αναρτήσεις τους κατηγορούσαν και δυσφήμιζαν το σωματείο μας για τις δράσεις του. Σε μια ανάρτηση στην σελίδα τους στο facebook χαρακτήρισαν μέλη του ΔΣ του ΣΕΤΤΕΑ ως ΄πραξικοπηματίες΄ επειδή προσέφυγαν στο πρωτοδικείο ώστε να διασφαλίσουν το αυτονόητο: την συνέχιση της λειτουργίας του σωματείου.

Επευφημούσαν πολλές δράσεις άλλων σωματείων σε μια προσπάθεια απαξίωσης του ΣΕΤΤΕΑ. Με πολύ στόμφο είχαν αναφερθεί σε τρεις συσκέψεις σωματείων του κλάδου μας, όμως τελικά ποτέ δεν μάθαμε αν αποφασίστηκε κάποια δράση. Σε μια από τις συσκέψεις στην οποία παρευρεθήκαμε τον Οκτώβρη του 2021 κάναμε πρόταση για απεργία του κλάδου στις αρχές Δεκέμβρη του 2021, με παρέμβαση στα κέντρα διαλογής των τριών μεγάλων εταιρειών. Εκτός από το ΣΕΓΕΤΑ που στήριξε την πρόταση, τα υπόλοιπα σωματεία σφύριζαν αδιάφορα.

Αλήθεια που κρύβονταν αυτοί που μας κατηγορούσαν όταν το σωματείο ήταν στον αέρα, και γιατί δεν έτρεχαν πρώτοι να προσφύγουν ώστε να προστατέψουν το σωματείο; Γιατί δεν διαμαρτύρονταν τότε, ότι το σωματείο είναι στον αέρα; Είναι προφανές ότι τους βόλευε να είναι ανενεργό το σωματείο, αφού άλλωστε γι αυτό παλεύουν εδώ και 3 χρόνια.

Είναι άραγε πραξικοπηματίες όλα τα υπόλοιπα σωματεία, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες που προσέφυγαν στο πρωτοδικείο για να ζητήσουν προσωρινή διοίκηση ;;;

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα αλλαγή πράκτορα στο κατάστημα ACS Αμαρουσίου, εκεί όπου οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων. Πολύ πρόσφατα έγινε αλλαγή στην ιδιοκτησία καταστήματος από την μητρική Γενική Ταχυδρομική σε πράκτορα. Ενώ υπάρχει συνάδελφος που είναι στο ΔΣ του σωματείου και δούλευε εκεί, δεν ενημέρωσε ποτέ το ΣΕΤΤΕΑ για τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι έτσι κάνει αντιπολίτευση. Στο κατάστημα ACS Ευελπίδων συναδέλφισσα έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για διάφορες αντεργατικές πρακτικές που ασκούσε ο πράκτορας στην ίδια, και συνεχίζει να ασκεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους του καταστήματος εδώ και 3 χρόνια. Εκεί, επίσης υπάρχει συνάδελφος μέλος του ΔΣ αλλά η μόνη ενημέρωση που μας μετέφερε ήταν: όλα καλά στο κατάστημα.

Γνώστης της κατάστασης στο κατάστημα ήταν και ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου τησ acs στον οποίον επίσης είχε προσφύγει η συναδέλφισσα , χωρίς να την βοηθήσει να βρει λύση.

Πέρα από όλα τα παραπάνω προβλήματα, μπροστά μας έχουμε τον ισχυρό αγώνα που δίνει το Επιχειρησιακό Σωματείο της Γενικής Ταχυδρομικής, ώστε να συνάψει την πρώτη του συλλογική σύμβαση εργασίας.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα δυνατό και μαζικό ΣΕΤΤΕΑ ώστε να μπορούμε να βάζουμε φρένο στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα να κινούμαστε μπροστά για την διεκδίκηση δικαιωμάτων, βάση των αναγκών μας.

Αυτή την χρονική στιγμή κάποιοι επιλέγουν να βάλουν ακόμα ένα φρένο στην λειτουργία του σωματείου μας, μπλοκάροντας μια συνέλευση, δηλώνοντας ότι τάχα κόπτονται για το σωματείο. Τους απομονώνουμε και συνεχίζουμε. Χτίζουμε ένα κλαδικό σωματείο δυνατό, μαζικό, δραστήριο, που απαντάει σε πολύ σοβαρά ερωτήματα και δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες στην καθημερινότητά τους, λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολο του κλάδος της ταχυμεταφοράς - ταχυδρόμησης.


Το Προεδρείο του Σωματείου

Δημοφιλεις αναρτησεις