Αποτελέσμτα της 4ωρης στάσης εργασιας 17/12/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Όσοι δουλεύουμε στον κλάδο της ταχυμεταφοράς – ταχυδρόμησης γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται και κορυφώνεται η επίθεση των εργοδοτών σε βάρος των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης και την απειλή της ανεργίας προσπαθούν να κατεδαφίσουν κι αυτές τις ελάχιστες κατακτήσεις των εργαζομένων. Αξιοποιώντας όλα τα νομικά και όχι μόνο όπλα που τους παρέχουν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να πάρουν καλύτερη θέση στην απελευθερωμένη ταχυδρομική αγορά, που ως το 2013 θα είναι γεγονός και στην χώρα μας, σύμφωνα με της οδηγίες και τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, γνωρίζουμε ότι η δουλειά – κατά κανόνα – δεν έχει « πέσει».Τα περισσότερα πρακτορεία, ιδιαίτερα των μεγάλων εταιρειών, A.C.S, SPEEDEX, Γενική Ταχυδρομική, είναι αυτή την περίοδο γεμάτα αποστολές. Η κρίση δημιουργείται από το πρωτοφανές ρίξιμο των τιμών, κίνηση που ευνοεί τις μεγάλες μητρικές επιχειρήσεις που φιλοδοξούν αμέσως μετά να βρεθούν με ατελείωτα πελατολόγια. Αυτό όμως δεν τους αρκεί. Θέλουν να ρίξουν εντελώς το κόστος εργαζομένων. Για αυτό οι απολύσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών, η τρομοκρατία, η
εντατικοποίηση, οι απολύσεις με αποζημίωση εργατοτεχνίτη!!! αντί υπαλλήλου, η εξωφρενική απαίτησή τους να μην αναγνωρίζεται η συνέχεια της υπηρεσίας των εργαζομένων όταν τα πρακτορεία (franchise) αλλάζουν εργοδότη.
Βλέποντας αυτή την κατάσταση το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α οργάνωσε στάση εργασίας στον κλάδο την Πέμπτη 17/12/09, σαν μια πρώτη απάντηση στις κλιμακούμενες εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας αποκλείστηκε, από νωρίς το πρωί, το κατάστημα της A.C.S Χαλανδρίου από μέλη του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α, με την συμπαράσταση και παρουσία του Ε.Κ.Α, της Σ.Β.Ε.Ο.Δ , σωματείων και εργαζόμένων του κλάδου, όπως επίσης της ανοιχτής συνέλευσης εργαζομένων – ανέργων. Ο αποκλεισμός αυτού του πρακτορείου δεν έγινε στην τύχη αλλά στοχευμένα, καθώς από εκεί γινόταν η διακίνηση αποστολών του πρακτορείου της A.C.S Αγίας Παρασκευής.
Πρακτορείο που στα τέλη του Νοέμβρη άλλαξε εργοδότη μέσα σε μια νύχτα αφήνοντας τους εργαζόμενους στο κενό. Η εργοδότρια που έφυγε δεν πλήρωσε αποζημιώσεις, μισθούς Νοεμβρίου και δώρο. Ο νέος εργοδότης εκβίαζε για νέες συμβάσεις εργασίας χωρίς αναγνώριση υπηρεσίας και με μείωση μισθού!!!
Η μητρική A.C.S,η πρώτη και πιο κερδοφόρα επιχείρηση του κλάδου με 3,5 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη «καλυπτόμενη» πίσω από το (franchise), έκανε την ανήξερη.
Ο αποκλεισμός της A.C.S Χαλανδρίου ήταν η κορύφωση αναλόγων ενεργειών που πραγματοποίησαν ο Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α μαζί με τους εργαζόμενους από την αρχή του Δεκέμβρη στην A.C.S Αγίας Παρασκευής.
Ειδικά όμως η στάση εργασίας της Πέμπτης 17/12/09 είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η διακίνηση αποστολών της A.C.S στις περιοχές , Ελληνορώσων, Ν. Ψυχικού, Παπάγου, Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Φιλοθέης και Π. Ψυχικού. Η A.C.S υποχώρησε και την ίδια μέρα κατέβαλλε τους μισθούς Νοεμβρίου, τα δώρα Χριστουγέννων καθώς και τις αποζημιώσεις των συναδέλφων. Η πραγματική νίκη όμως θα ήταν η συνέχιση της εργασίας των συναδέλφων στην A.C.S Αγίας Παρασκευής. Παρόλα αυτά ο αγώνας συνεχίζεται.
Επίσης κάτω από την κάλυψη της τετράωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 17/12/09 που κήρυξε το σωματείο μας, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Ελληνικές Ταχυδιαδρομές, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας καθώς είναι απλήρωτοι.
Τέλος να προσθέσουμε ότι η ανακοίνωση της στάσης εργασίας βοήθησε ώστε να πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε πρακτορείο της SPEEDEX, όπως και σε άλλες εταιρείες.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η επιθετικότητα και οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών έχουν αρχίσει ήδη να βρίσκουν, σοβαρές αντιστάσεις. Για να μπορέσουμε να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματική έχει μεγάλη σημασία η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α. ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ – ΓΙΝΕ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ.
Το επόμενο διάστημα το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α θα πραγματοποιήσει ένα σύνολο εξορμήσεων και πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση του συντονισμού, της κοινής δράσης, με στόχο την κλιμάκωση των αντιστάσεων μας. Η κλιμάκωση αυτή θα αφορά τόσο το κινηματικό όσο και το θεσμικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα θα αποτελεί τη συνέχεια της έντονης δραστηριότητας που έχει αναπτύξει το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α στον ένα χρόνο από την ίδρυσή του.
Σε αυτό το χρόνο μπορέσαμε να πετύχουμε μικρές αλλά ουσιαστικές νίκες.
Ανάκληση απολύσεων, καταβολές δεδουλευμένων, ανάδειξη του θέματος των ειδικοτήτων στον κλάδο, σπάσιμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας που αφορούσε την συνδικαλιστική δράση των συναδέλφων σε χώρους εργασίας.
Απευθύνουμε πρόσκληση για συντονισμό και κοινή δράση στους εργαζόμενους και στα ήδη υπάρχοντα σωματεία και πιο συγκεκριμένα:
Στο κλαδικό σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορές Νομού Αχαΐας «Η ΈΝΩΣΗ», στο αντίστοιχο κλαδικό σωματείο του Νομού Ηρακλείου, στο κλαδικό σωματείο Μακεδονίας- Θράκης, στο ομοιοεππαγγελματικό σωματείο Σ.Β.Ε.Ο.Δ, στα επιχειρησιακά σωματεία A.C.S. Αθήνας – Θεσσαλονίκης , SPEEDEX Αθήνας – Θεσσαλονίκης, στο σωματείο DHL καθώς και στο σωματείο συμβασιούχων ΕΛ.ΤΑ .
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
• Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας
• Βαρέα και ανθυγιεινά στον κλάδο
• Αναγνώριση ειδικοτήτων
• STOP στις καθυστερήσεις των πληρωμών
• STOP στις απολύσεις
• Κατάργηση κάθε μορφή επισφαλούς εργασίας
• 35ωρο, 7ωρο, πενθήμερο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ- ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

(Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α.)

ΑΘΗΝΑ 20/12/09
ΑΡ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 6295/2008
ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ 7 ΠΛ. ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ 10446
ΤΗΛ- ΦΑΞ 2110113757
e – mail : mailtosettea@yahoo.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις