ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ Νο 3.

Συναδέλφισες – συνάδελφοι
Διανύουμε τη  δεύτερη εβδομάδα  έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
 Στις  εταιρίες CΟURIER τα  μέτρα για την προστασία της υγείας της υγιεινής και της ασφάλειας εξακολουθούν να  είναι ανύπαρκτα έως ελλιπή, εκθέτοντας σε κίνδυνο τόσο εμάς όσο και τους πελάτες , για το λόγω αυτό το ΣΕΤΤΕΑ  θα αποστείλει επιστολές ζητώντας συνάντηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς προκειμένου να τους εκθέσει το μέγεθος του προβλήματος που προκύπτει για την υγεία μας .
Επιπλέον μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων προκύπτει πρόβλημα με την καταβολή του δώρου Πάσχα. Οι εταιρίες COURIER από την στιγμή που παραμένουν ανοιχτές θα πρέπει να υποχρεωθούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στην ώρα του.
 Επίσης καταγγέλλουμε ότι σε πρακτορεία franchise ,ACS ,ΓΕΝ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ,SPEEDEX  εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να το θέλουν και  με την επιβολή των εργοδοτών ότι δεν θα  πληρωθούν αυτές τις υπερωρίες υπο την απειλή της απόλυσης  .Επιπλέον  μετα από   παρέμβαση που έκανε το σωματείο μας στην εταιρεία SPEEDEX προκειμένου να προχωρήσει σε απολυμάνσεις στο hub και στα καταστήματα του δικτύου της ,η θέση της εταιρίας ήταν ότι οι απολυμάνσεις κοστίζουν.
Τέλος η Γενική Ταχυδρομική έστειλε εξώδικα στο επιχειρησιακό σωματείο ΣΕΓΕΤΑ και σε εκλεγμένο μέλος του διοικητικού του συμβουλίου του σωματείου επιχειρώντας μάταια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους επειδή διεκδικούν την εφαρμογή μέτρων προστασίας .
Αναδεικνύεται περίτρανα αυτές τις κρίσιμες ώρες το θεσμικό κενό που υπάρχει από την έλλειψη Συλλόγου εργοδοτών στον κλάδο μας παρά την επαγγελματική δραστηριοποίηση του  Θ . Φέσσα ιδιοκτήτη της ACS και προέδρου του ΣΕΒ.
Καλούμε την κυβέρνηση
1.    Να επιβάλει την πραγματοποίηση απολυμάνσεων σε όλες τις εταιρίες και στα δίκτυα τους.
2.    Να προχωρήσει στη διατίμηση των υλικών που χρειάζονται για την προστασία της υγείας της υγιεινής και  της ασφάλειας .
3.    Να εξασφαλίσει ότι οι  εταιρίες που παραμένουν ανοιχτές εν μέσω πανδημίας  θα καταβάλουν κανονικά έως την Μ. Τετάρτη το δώρο Πάσχα .

Καλούμε τους εργοδότες
1. Να σταματήσει η διακίνηση των  αποστολών από χώρες του εξωτερικού, ειδικά από  όσες χώρες έχουν καταγραφεί υψηλός αριθμός κρουσμάτων .
2. Να σταματήσει η διακίνηση αποστολών από περιοχές της χώρας που έχει παρουσιαστεί  υψηλός αριθμός κρουσμάτων.
3. Να προχωρήσουν με δικά τους έξοδα στην αναγκαία αγορά και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας μάσκες , γάντια , αντισηπτικά .Να διαμορφώσουν χώρους στα καταστήματα με ειδικά προστατευτικά ώστε να μην έρχονται οι εργαζόμενοι σε επαφή με τους πελάτες . Να ορίσουν ότι οι πελάτες θα προσέρχονται στους χώρους εξυπηρέτησής ένας ένας και σε απόσταση.
Να ορίσουν ότι οι πελάτες θα προσέρχονται στους χώρους εξυπηρέτησής ένας ένας και σε απόσταση.Οι παραδόσεις-παραλαβές των οδηγών αυτοκινήτων και δικύκλων να γίνονται αποκλειστικά και μόνο στις εισόδους των κτιρίων
4. Στην βάση των ιατρικών ιστορικών των εργαζομένων να προχωρήσουν  άμεσα σε χορήγηση αδείας σε όσους συναδέλφους- συναδέλφισες  ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εργαζόμενους.
Καλούμε τους συναδέλφους -συναδέλφισες να επικοινωνήσουν με το σωματείο για καταγγελίες . Επίσης  αν οι εταιρίες συνεχίσουν να μην παίρνουν τα στοιχειώδη μετρά για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών , έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα να καταγγείλουν στα αρμόδια σώματα επιθεώρησης την παραβίαση των κανόνων υγείας και ασφάλειας . Επίσης έχουν την δυνατότητα και ο νομός τους καλύπτει εφόσον υπάρχουν παραβιάσεις των κανόνων υγείας και ασφάλειας να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας  κατόπιν συνεννόησης με το κλαδικό σωματείο και τα αντίστοιχα επιχειρησιακά σωματεία .
Τέλος υπενθυμίζουμε τις οδηγίες που εξέδωσε το ΕΛΙΝΥΑΕ για την αντιμετώπιση τηε πανδημίας στους χώρους εργασίας .
 Βασικές υποχρεώσεις εργοδοτών
1. Επικαιροποίηση της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου ως προς την αξιολόγηση του κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορωνοϊού.
 2. Ενημέρωση των εργαζομένων για την κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, βάσει και των οδηγιών του ΕΟΔΥ.
3. Διαβούλευση με τους εργαζόμενους και ενθάρρυνση για υποβολή σχετικών προτάσεων.
4.Λήψη μέτρων περιβαλλοντικής και ατομικής υγιεινής, όπως τακτικός αερισμός των χώρων εργασίας, συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού - κλιματισμού και καθαρισμός επιφανειών, συσκευών κ.λπ., σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
5. Χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) και επίβλεψη της ορθής χρήσης τους.

Δημοφιλεις αναρτησεις