18-3-2020.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Νο 2.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Η κυβέρνηση αποφάσισε οι εταιρείες του κλάδου ταχυμεταφοράς ταχυδρόμησης να παραμείνουν ανοιχτές . Την ίδια στιγμή όμως οι εταιρίες δεν έχουν  πάρει κανένα μέτρο ελέγχου για τη προστασία της υγείας και ασφάλειας μας.
Οι απαραίτητες απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν πουθενά (ειδικά στα πρακτορεία) , γάντια μάσκες αντισηπτικά η δεν δίνονται καθόλου η η χορήγησή τους δεν είναι επαρκής . Στα σημεία εξυπηρέτησής πελατών δεν έχει παρθεί κανένα μετρό προφύλαξης είτε για τους εργαζόμενους είτε για τους πελάτες .
Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν τόσο σε ΕΛΤΑ ,ΕΛΤΑ CURIER όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Οι εταιρίες CΟURIER στα site τους  διαβεβαιώνουν κυρίως τους καταναλωτές ότι έχουν παρθεί μέτρα , όμως αυτό  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα .
Οι δικαιολογίες των εργοδοτών είναι ότι τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και οι απολυμάνσεις κοστίζουν η ότι δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από την αγορά γιατί υπάρχει έλλειψη και αισχροκέρδεια.
Εξαιτίας αυτών των δικαιολογιών και της κυβερνητικής αδιαφορίας οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε μας εκθέτουν   τόσο στον κίνδυνο της εύκολης πρόσληψης όσο και στον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού .
Καλούμε την κυβέρνηση
1.    Να επιβάλει την πραγματοποίηση απολυμάνσεων σε όλες τις εταιρίες και στα δίκτυα τους.
2.    Να προχωρήσει στη διατίμηση των υλικών που χρειάζονται για την προστασία των εργαζομένων.
Καλούμε τους εργοδότες
1. Να σταματήσει η διακίνηση των  αποστολών από χώρες του εξωτερικού, ειδικά από  όσες χώρες έχουν καταγραφεί υψηλός αριθμός κρουσμάτων .
2. Να σταματήσει η διακίνηση αποστολών από περιοχές της χώρας που έχει παρουσιαστεί  υψηλός αριθμός κρουσμάτων.
3. Να προχωρήσουν με δικά τους έξοδα στην αναγκαία αγορά και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας μάσκες , γάντια , αντισηπτικά .Να διαμορφώσουν χώρους στα καταστήματα με ειδικά προστατευτικά ώστε να μην έρχονται οι εργαζόμενοι σε επαφή με τους πελάτες . Να ορίσουν ότι οι πελάτες θα προσέρχονται στους χώρους ένας ένας και σε απόσταση.
Οι παραδόσεις – παραλαβές των οδηγών αυτοκινήτων και δικύκλων να γίνονται αποκλειστικά και μόνο στις εισόδους των κτιρίων.
4. Στην βάση των ιατρικών ιστορικών των εργαζομένων να προχωρήσουν  άμεσα σε χορήγηση αδείας σε όσους συναδέλφους- συναδέλφισες  ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εργαζόμενους.
Τέλος καλούμε τους συναδέλφους -συναδέλφισες να επικοινωνήσουν με το σωματείο για καταγγελίες . Επίσης  αν οι εταιρίες συνεχίσουν να μην παίρνουν τα στοιχειώδη μετρά για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών , έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα να καταγγείλουν στα αρμόδια σώματα επιθεώρησης την παραβίαση των κανόνων υγείας και ασφάλειας . Επίσης έχουν την δυνατότητα και ο νομός τους καλύπτει εφόσον υπάρχουν παραβιάσεις των κανόνων υγείας και ασφάλειας να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας  κατόπιν συνεννόησης με το κλαδικό σωματείο και τα αντίστοιχα επιχειρησιακά σωματεία .

Δημοφιλεις αναρτησεις