Αθήνα 15/3/2020
Κορονοϊός και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον κλάδο μας
Η επιδημία από τον νέο κορονοϊό (Covid-19) βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έχουν επιβεβαιωθεί 160.000 κρούσματα και 6.000 θάνατοι σε 121 χώρες παγκοσμίως.
  Εδώ στην Ελλάδα περάσαμε από το «είμαστε θωρακισμένοι για τον Κοροναϊό» στην  έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές, να κάνουν αίτηση για πρόσληψη στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δυστυχώς τα κρούσματα διαδέχονται το ένα το άλλο και η κυβέρνηση που μέχρι πρόσφατα απαξίωνε το δημόσιο σύστημα υγείας, κατέθεσε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αντί να περιγράφει με ακρίβεια τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην κατεύθυνση προστασίας των εργαζομένων , στην πραγματικότητα κλείνει το μάτι στους εργοδότες  για να  γενικεύσουν την  αυθαιρεσία τους.  Από κοντά και ο  ανεκδιήγητος πρόεδρος της ΓΣΕΕ ο οποίος δήλωσε ότι ο κορονοϊός δεν είναι ταξικό πρόβλημα, όλοι θα πληγούμε άρα όλοι πρέπει να συμβάλουμε!
Αυτό το κλίμα αξιοποιούν οι εργοδότες στον κλάδο της ταχυμεταφοράς ταχυδρόμησης και μας στέλνουν σε νοσοκομεία και χώρους που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα πχ ΕΡΤ , Δημόκριτος χωρίς στοιχειώδη μετρά προφύλαξης όπως αντίστοιχα κανένα μέτρο προφύλαξης δεν παίρνουν στα κέντρα διαλογής  όπου η διαλογή αποστολών με βιολογικό υλικό αλλά και η διαλογή αποστολών από χώρες του εξωτερικού όπως η Ιταλία συνεχίζεται κανονικά και χωρίς κανένα στοιχειώδες μέτρο . Τα ίδια και στα σημεία εξυπηρέτησης πελατών όπου εργαζόμενοι και πελάτες στοιβαζόμαστε χωρίς καμία μέριμνα και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης .
Οι εταιρίες courier είναι υγειονομικές  βόμβες , καλούμε τους εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων και των πελατών  . Καλούμε τα υπουργεία Εργασίας Μεταφορών και Υγείας να επιβάλουν τους εργοδότες να υλοποιήσουν  τα στοιχειώδη μέτρα  προστασίας του ΕΛΙΝΥΑΕ .( ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ) Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σε κέντρα διαλογής και πρακτορεία όπως επίσης και στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές.
Βασικές υποχρεώσεις εργοδοτών
1. Επικαιροποίηση της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου ως προς την αξιολόγηση του κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορωνοϊού.
 2. Ενημέρωση των εργαζομένων για την κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, βάσει και των οδηγιών του ΕΟΔΥ.
3. Διαβούλευση με τους εργαζόμενους και ενθάρρυνση για υποβολή σχετικών προτάσεων.
4. Λήψη μέτρων περιβαλλοντικής και ατομικής υγιεινής, όπως τακτικός αερισμός των χώρων εργασίας, συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού - κλιματισμού και καθαρισμός επιφανειών, συσκευών κ.λπ., σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
5. Χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) και επίβλεψη της ορθής χρήσης τους.
Επίσης απαιτούμε από τους εργοδότες :
Α) Να σταματήσει η διακίνηση των  αποστολών από χώρες του εξωτερικού, ειδικά από  όσες χώρες έχει καταγραφεί υψηλός αριθμός κρουσμάτων .
Β) Να σταματήσει η διακίνηση αποστολών από περιοχές της χώρας που έχει παρουσιαστεί  υψηλός αριθμός κρουσμάτων.
Γ) Να προχωρήσουν με δικά τους έξοδα στην αναγκαία αγορά και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας μάσκες , γάντια , αντισηπτικά .Να διαμορφώσουν χώρους στα καταστήματα με ειδικά προστατευτικά ώστε να μην έρχονται οι εργαζόμενοι σε επαφή με τους πελάτες . Να ορίσουν ότι οι πελάτες θα προσέρχονται στους χώρους εξυπηρέτησής ένας ένας και σε απόσταση.
Δ) Στην βάση των ιατρικών ιστορικών των εργαζομένων να προχωρήσουν  άμεσα σε χορήγηση αδείας σε όσους συναδέλφους- συναδέλφισες  ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εργαζόμενους.
Ε) Καλούμε τις εταιρίες μαζί με τις αρμόδιες κρατικές αρχές να προχωρήσουν σε συνεχομένους   υγειονομικούς ελέγχους  και απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας.
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους :
Α) Αν οι εταιρίες συνεχίσουν να μην παίρνουν στοιχειώδη μετρά για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών , έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα να καταγγείλουν στα αρμόδια σώματα επιθεώρησης την παραβίαση των κανόνων υγείας και ασφάλειας . Επίσης έχουν την δυνατότητα και ο νομός τους καλύπτει εφόσον παραβιάζονται κανόνες υγείας και ασφάλειας να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας  με τη στήριξη του σωματείου μας.
Β)  Στο fb του σωματείου μας είναι αναρτημένες χρήσιμες πληροφορίες  για τα δικαιώματα την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στην βάση της ανακοίνωσης που έχει εκδώσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Τέλος καλούμε την κυβέρνηση  :
Α)  Να σταματήσει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και την διακοπή της ηλεκτροδότησης και ύδρευσης σε σπίτια εργαζομένων και ανέργων που έχουν χρέη σε αυτούς τους οργανισμούς. 
Β) Να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις με συμβάσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας στο Δημόσιο  Σύστημα Υγείας  ,γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Δημοφιλεις αναρτησεις