Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών 
και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής
Γ’ Σεπτεμβρίου 48 β Αθήνα, 10433    settea.blogspot.gr/
mail: mailtosettea@yahoo.gr    https://el-gr.facebook.com/ΣΕΤΤΕΑ

Αθήνα   22-5-2019
Συναδέλφισσες, -οι,
Έξι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην εργολαβική SKYCOM ζήτησαν από την επιχείρηση να αμείβονται με τις δικαιούμενες τριετίες τους.
Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, όπως και πολλοί άλλοι, εργάζονται στο έργο των ΕΛ.ΤΑ. επί σειρά ετών με διαφόρους τρόπους (με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε μέσω ΑΣΕΠ είτε ως ενοικιαζόμενοι μέσω εργολαβικών εταιρειών).
Μετά τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την βελτίωση των εργασιακών και την σταδιακή αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην χώρα μας, προέκυψαν και οι δίκαιες διεκδικήσεις των συναδέλφων.
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 9 Ν.4554/2018 για την συνευθύνη των επιχειρήσεων που αναθέτουν έργο σε εργολάβους και με το ΦΕΚ 173B/2019 για τις αυξήσεις και τα δικαιώματα όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το Υπουργείο Εργασίας έβαλε βάσεις σε σημαντικά εργασιακά ζητήματα που παλιότερα παρέμεναν άλυτα και χαοτικά εγκαταλειμμένα.
Τα θέματα αυτά, μεταξύ και άλλων, αποτελούσαν αιτήματα πολλών πρωτοβάθμιων αγωνιζόμενων σωματείων σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Με πρόσφατες ανακοινώσεις μας έχουμε ενημερώσει για τα δικαιώματα των συναδέλφων που προκύπτουν από αυτές τις θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα όμως έχουμε ενημερώσει και προειδοποιήσει όλους τους συναδέλφους και για τις προθέσεις της εργοδοσίας και την συνήθη τακτική της να επιδιώξει την κατάργηση των νόμων στην πράξη.
Έτσι όταν τον Μάρτη 2019 οι συνάδελφοι: Παναγιώτης Μαστρογεωργίου, Νίκος Τζακώστας, Χρήστος Τσεκουρλούκης και Τάκης Λευκαδίτης ζήτησαν να τους καταβληθούν και οι προσαυξήσεις για τις τριετίες που είχαν κλείσει έως και τον Φεβρουάριο του 2012, η SKYCOM δεν τους ανανέωσε την σύμβαση εργασίας και στην πράξη τους απέλυσε!
Για να αποφύγει μάλιστα την πλήρη παρανομία, στην τελευταία μισθοδοσία τους τον Απρίλη 2019, κατέβαλε και τις νόμιμες προσαυξήσεις για τον καθένα.
Για κάθε δικαιούμενη τριετία όφειλε να καταβάλλει 10% προσαύξηση στα 650€. Δηλαδή:
για μία δικαιούμενη τριετία συνολικά 715 €,  
για δύο δικαιούμενες τριετίες συνολικά 780 €,  
για τρείς δικαιούμενες τριετίες συνολικά 845 €.
Οι συνάδελφοι προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και μέσω του σωματείου και στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου.
Παρά τις αχρείαστες πρακτικές και καταγγελίες του αμφίβολης σκοπιμότητας «κλαδικού» με την όλως τυχαία επωνυμία «ΣΕΤΤΑ», παρά την προσπάθεια του να διαχειριστεί αποκλειστικά την υπόθεση των συναδέλφων με προφανή στόχο την καταγγελία και την πολιτική εκμετάλλευση, στην διαδικασία παρευρέθηκε το κλαδικό ΣΕΤΤΕΑ ως και το αντιπροσωπευτικότερο στον κλάδο ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ και ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑΣ με συνδικαλιστική και νομική υποστήριξη για όλους τους δικαιούχους συναδέλφους και θέτοντας στην σωστή βάση τα αιτήματα οδηγηθήκαμε στη δικαίωση των συναδέλφων. Στην διαδικασία παρενέβησαν θετικά και εκπρόσωποι του Δ.Σ. και του προεδρείου του Ε.Κ.Α..

Μετά από μία μικρή αναβολή της Πέμπτης 16/5/2019, η υπόθεση συζητήθηκε και σήμερα Τετάρτη 22/5/2019 στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Με την σταθερή στάση των εργαζόμενων, των συνδικαλιστών, του κλαδικού ΣΕΤΤΕΑ και της νομικής εκπροσώπησης του αλλά και των αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου και του γ.γ. κυρίου Α. Νεφελούδη, οι εκπρόσωποι της εργολαβικής επιχείρησης SKYCOM και της ΕΛ.ΤΑ. δεσμεύτηκαν για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων από 10 Ιουνίου και την αποκατάσταση των αμοιβών τους στα πλαίσια του νόμου και των δικαιωμάτων τους.
Τίποτα δεν χαρίζεται στους εργαζόμενους, θεσμικά και αγωνιστικά κατακτούμε τα δικαιώματα μας.

Αγωνιστικά το Δ.Σ. του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α.   

Δημοφιλεις αναρτησεις